Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΕΣΣΩΝΟΣ




Ο Σύλλογος Γυναικών ιδρύθηκε το 1999 και έχει έδρα το Συκούριο. Στεγάζεται στο χώρο της οικίας των κληρονόμων του Αλέξανδρου Κωτούλα, ιατρού, οι οποίοι τον παραχώρησαν για να ασκεί τις δραστηριότητες του. Σκοποί του Συλλόγου είναι η βελτίωση της θέσης της γυναίκας στο κοινωνικό, αλλά και στο οικογενειακό περιβάλλον, συμμετέχοντας ενεργά στο πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό «γίγνεσθαι» του τόπου, αναπτύσσοντας παράλληλα και φιλανθρωπική δραστηριότητα (όπως συνεργασία με την Action Aid για υιοθεσία παιδιού χώρας του 3ου κόσμου).
Ο Σύλλογος έχει δημιουργήσει δανειστική βιβλιοθήκη, που στεγάζεται στο εντευκτήριο του, αλλά και χορευτικό τμήμα, το οποίο, στο πλαίσιο της διατήρησης της λαϊκής παράδοσης (χορός-τραγούδια έθιμα του τόπου), συμμετέχει σε παραστάσεις εντός και εκτός δήμου.
Συνεργάζεται με φορείς του δήμου Νέσσωνος και με άλλους Συλλόγους. Οργανώνει διαλέξεις, ομιλίες, ελεύθερες συζητήσεις, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις βιβλίου, χειροτεχνίας, ζωγραφικής, φωτογραφίας και παλαιών αντικειμένων λαϊκής τέχνης, όπως επίσης εκδρομές, ενώ συμμετέχει σε γαστρονομικές συναντήσεις και κάθε είδους μορφωτικές εκδηλώσεις.
Από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις του Συλλόγου είναι και η γιορτή αμυγδάλου, η οποία διοργανώνεται για να προβληθεί το τοπικό προϊόν.
Όπως δήλωσε στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Συλλόγου, Φώφη Καρτού, οι φετινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν διαγωνισμό αμυγδαλογλυκισμάτων, ενώ γνωστοί γευσιγνώστες θα δοκιμάσουν τα γλυκίσματα, που με περίσσια τέχνη και μεράκι, θα ετοιμάσουν τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Γυναικών, για να βραβεύσουν τα καλύτερα.
Μάλιστα, στον χώρο της πλατείας, με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων της Νάουσας, θα λειτουργήσει έκθεση ενημερωτικού υλικού σχετικά με το αμύγδαλο. Η εκδήλωση θα τελειώσει με λαϊκό γλέντι και κατά τη διάρκειά της θα προσφερθούν αμυγδαλολιχουδιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου